De beste vakantie aanbieders vind u hier!

EffeWeg

Snel een aanbieder vinden

Acties van aanbieders

Wintersport

Wintersport is een benaming voor verschillende vormen van sport, die vooral tijdens de winterperiode worden beoefend. Dat kan gaan om wedstrijdsporten op sneeuw of ijs, zoals schansspringen en schaatsen, maar ook recreatieve beoefening van de sport, zoals skiën en snowboarden door vakantiegangers.

Ook in Nederland is het mogelijk om wintersporten te beoefenen. In de grote steden is vaak wel een kunstijsbaan gevestigd of kan er indoor geskied worden. Als er in de winter sprake is van een vorstperiode, dan zijn er volop mogelijkheden om op natuurijs te schaatsen.

Bij een vorstperiode van enkele dagen is het in Nederland al mogelijk om te schaatsen te priksleeën op natuurijs. Dat kan op de vijver in de buurt, maar er kan ook aan wedstrijden worden deelgenomen op natuurijs of aan toertochten. Toertochten kennen variabele afstanden met een lengte van bijvoorbeeld tien kilometer, die kan oplopen tot wel tweehonderd kilometer.

Wintersport vakanties kunt u boeken bij

Wintersport vakantie

Met een wintersportvakantie wordt een vakantie bedoeld, waarbij de vakantieganger naar een gebied reist, waar het mogelijk is om in de natuur de wintersport te beoefenen en dus niet gekunsteld, zoals op een indoorskibaan. Aan wintersport kan op verschillende manieren invulling worden gegeven.

Er zijn mogelijkheden om individueel een wintersportvakantie te boeken, maar er worden ook veel georganiseerde groepsreizen aangeboden. Beginners kunnen tijdens de wintersport skiles of snowboardles nemen en voor kinderen zijn er speciale kinderskilessen bij de skischool beschikbaar.

In Europa zijn er een aantal belangrijke wintersportgebieden te onderscheiden, zoals de bestemmingen in de Alpen in onder meer Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Andere interessante wintersportbestemmingen in Europa zijn Italië, Tsjechië en Noorwegen.

BizzTravel

Wintersportgebied
Een wintersportgebied wordt ook wel aangeduid als skigebied en is bij uitstek geschikt voor het doorbrengen van een wintersportvakantie. Een wintersportgebied beschikt naast de faciliteiten voor wintersport, zoals skiliften en pistes ook over een groot aanbod van accommodaties in de vorm van pensions, appartementen en hotels.

Skipiste
Een skipiste of piste is een afgebakend gebied in een wintersportbestemming op de berg, waar de gelegenheid wordt geboden om te skiën en te snowboarden. De skipiste wordt geprepareerd met een speciale machine, zodat de sneeuw wordt samengeperst en begaanbaar wordt gemaakt voor skiërs. De skipistes kunnen verschillen in moeilijkheidsgraad, waarbij het onderscheid wordt aangegeven in kleur. De groene en blauwe pistes zijn bijvoorbeeld geschikt voor beginners, de rode piste voor ervaren skiërs en de zwarte pistes voor de meest ervaren skiërs.

Après-ski
Met après-ski wordt de tijd na afloop van het skiën aangeduid, waarbij het de bedoeling is om gezellig in de berghut aan de piste of in de bar of het hotel op de plaats van bestemming nog gezellig wat te drinken. De après-ski kan er in sommige bestemming uitbundig en feestelijk aan toe gaan, maar dat is zeker niet in alle plaatsen het geval.

Daar waar de après-ski uitbundig gevierd wordt, zijn er vaak live optredens van artiesten net als optredens van dj's.

Gipsvluchten
Een gipsvlucht is een reis met het vliegtuig vanaf de wintersportbestemming naar Nederland met wintersporters aan boord, die in het gips zijn beland tijdens de wintersport of andere verwondingen hebben opgelopen. De gipsvluchten worden georganiseerd door de alarmcentrales. Het lijkt erop alsof er een stijgende lijn in het aantal personen is waar te nemen, dat gebruikmaakt van de gipsvlucht.

In 2007 waren er bijvoorbeeld vijftienhonderd personen, die met de gipsvlucht naar huis gingen en in de jaren negentig bedroeg dat aantal rond de achthonderd personen.