De beste vakantie aanbieders vind u hier!

Breakloose

Snel een aanbieder vinden

Acties van aanbieders

Voordat u op vakantie gaat

Als mensen op vakantie gaan, dan worden er altijd een aantal maatregelen genomen zoals het vragen aan de buurvrouw of deze de plantjes wil verzorgen tijdens de afwezigheid en het onderbrengen van huisdieren. Deze maatregelen kunnen ruim van tevoren genomen worden en de maatregelen, die op het laatste moment voor vertrek nog even worden genomen zijn onder meer het controleren of de ramen en deuren dicht zijn en of het gas toch echt is uitgedaan. Daarna gaat de deur dicht en kan de vakantie beginnen. Het is echter aan te raden om niet op deze onbezonnen wijze te vertrekken, want er kan van alles mis gaan als er niet meer maatregelen worden genomen.

Er zijn namelijk nog veel meer maatregelen, die genomen zouden moeten worden om van een echt onbezorgde vakantie te kunnen genieten. Op internet circuleren er lijsten met een opsomming van adviezen, waar men op kan letten bij het achterlaten van het huis, voordat men op vakantie gaat. Deze lijstjes bevatten vaak de bekende en voor de hand liggende adviezen zoals het controleren van ramen en deuren, het achterlaten van het vakantieadres, het inlichten van de buren en kijken of alle reisbescheiden en persoonlijke zaken zoals paspoort en pinpas klaar liggen. Hieronder zal er naast deze standaard tips, die erg voor de hand liggend zijn, uitgebreid worden ingegaan op extra belangrijke maatregelen, die voor vertrek kunnen worden genomen.

Maatregelen voor waterschade

Bij het op vakantie gaan in de winter, zullen er extra maatregelen moeten worden genomen om de kans op waterschade te beperken als gevolg van bijvoorbeeld vorst. In de zomer zijn er een aantal standaard maatregelen, kunnen worden genomen om het risico op waterschade te beperken.

Watertoevoer wasmachine

Het is belangrijk om voor het op vakantie gaan de watertoevoer van de wasmachine dicht te draaien. Dit wordt ook aangeraden als de wasmachine over een waterslot beschikt De toevoerslang van de wasmachine kan het namelijk ook begeven en bij het dicht draaien van de watertoevoer zal er dan geen probleem ontstaan.

Kraan van de waterleiding

In de winter kan er bij lichte, maar zeker bij strenge vorst een probleem ontstaan bij de buitenkraan. Het is dan ook altijd aan te raden om de buitenkraan voor vertrek af te sluiten en ervoor te zorgen dat de leiding buiten geisoleerd wordt. Een andere mogelijkheid is om de hoofdkraan dicht te draaien, die zich in het huis bevindt, zodat er in principe nergens waterschade zal ontstaan als er onverhoopt een waterleiding springt.

CV-ketel op stand-by

In de zomer is het verstandig om de CV-ketel niet uit te zetten, maar in elk geval op stand-by te zetten. In de winterperiode is het raadzaam om een minimumtemperatuur in te stellen, zodat er geen gevaar is op bevriezing op daarvoor gevoelige locaties in het huis. De aangeraden temperatuur is in dat geval tussen de 5 en de 10 graden. De radiatorkranen moeten in dat geval natuurlijk wel open blijven staan, anders heeft de minimumtemperatuur geen zin.

Ventilatiesysteem uitzetten

De meeste nieuw huizen zijn voorzien van een ventilatiesysteem die zorgt voor het zuiver houden van de lucht in huis. Bij het afwezig zijn gedurende een aantal weken, is het overbodig dat het ventilatiesysteem aan staat. Het wordt dan ook aangeraden om het ventilatiesysteem bij vertrek uit te zetten of als dit niet tot de mogelijkheden behoort, het ventilatiesysteem op de laagst mogelijke stand te zetten.

Koelvrieskast ontdooien

Het ideale moment voor het ontdooien van een koelvrieskast is vlak voordat u op vakantie gaat. Op dat moment bevinden zich namelijk weinig producten in de vriezer en koelkast. Na het ontdooien en schoonmaken van de koelvrieskast wordt aanbevolen om de koelvrieskast niet weer aan te zetten en de deuren op een kiertje te laten staan. Eventuele overgebleven diepvriesproducten kunnen dan wellicht tijdelijk bij de buren worden gestald.

Hoofdschakelaar elektriciteit

Als alle systemen in het huis, die elektriciteit nodig hebben, uitgeschakeld zijn, kan het aangeraden worden om ook de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit te zetten. Is er nog wel apparatuur dat van elektriciteit moet worden voorzien, dan wordt aangeraden om alle stekkers van apparatuur zoals van de televisie, magnetron en koffiezetapparaat, uit het stopcontact te verwijderen. De kans op kortsluiting wordt daarmee aanzienlijk verkleind.

Brandgevaar bij rieten dak

Een rieten dak is vaak extra brandgevaarlijk en zeker in de kerstperiode, wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken. Een ongelukje is wat dat betreft niet altijd te voorkomen, maar het is zeker aan te raden om de buren te vragen op bijvoorbeeld oudejaarsavond en de daaropvolgende nacht een oogje in het zeil te houden. Ook is het raadzaam om de brandverzekering nog even te controleren.

Hoofdkraan gas

De hoofdkraan van het gas kan worden afgesloten als de CV-ketel bijvoorbeeld wordt uitgezet. In alle andere gevallen is het raadzaam om in elk geval de gaskraan van het fornuis af te sluiten.

Nee-nee reclamesticker

Als de bewoners van het huis voor een langere tijd op vakantie gaan, kan aangeraden worden om de bekende nee-nee reclamesticker op de brievenbus te plakken, zodat deze niet gaat uitpuilen van overbodige reclamefolders. Een van de buren kan desgewenst ingeschakeld worden op de persoonlijke post uit de brievenbus te halen of van de vloer achter de voordeur op te ruimen, zodat het huis niet onbewoonbaar lijkt.

Belangrijke telefoonnummers

Het is zeker aan te raden om belangrijke telefoonnummers op te schrijven en in de mobiele telefoon op te slaan. In het geval de pinpas of creditcard verloren raakt of gestolen wordt, kunnen er direct maatregelen worden genomen om de rekeningen te blokkeren. Ook het telefoonnummer van de ANWB kan bij de hand worden gehouden, zodat bij autopech in het buitenland direct contact kan worden opgenomen.

In de auto

Wie met de auto op vakantie gaat, wordt aangeraden een aantal producten uit voorzorg mee te nemen. In de zomer is het belangrijk dat er voldoende water aan boord is, als men in de hitte met een file te maken krijgt. Ook een EHBO-doos kan standaard deel uitmaken van de uitrusting. Een zaklamp kan handig zijn net als een deken voor het geval men in de winter met de auto op vakantie gaat en onverhoopt met pech krijgt te maken.