De beste vakantie aanbieders vind u hier!

BeleefAfrika

Snel een aanbieder vinden

Acties van aanbieders

Toeristenbelasting in veel gemeenten omhoog

Wie volgend jaar in Nederland op vakantie gaat zal waarschijnlijk fors meer toeristenbelasting gaan betalen. Dit blijkt uit een onderzoek van Gastvrij Nederland, een vereniging van diverse organisaties die er belang aan hechten om Nederland aantrekkelijk te houden voor toeristen.

Veel gemeenten die nog geen toeristenbelasting heffen zijn van plan dit volgend jaar wel te gaan doen. Bijvoorbeeld de gemeente Tilburg, waar men op die manier 3 ton meer aan de begroting hoopt te kunnen toevoegen. In veel gemeenten waar al wel toeristenbelasting wordt geheven stijgt deze fors. Soms gaat het dan zelfs om een verdubbeling.

Hans Haerkens, voorzitter van Gastvrij Nederland noemt de grote stijging een schande. Volgens hem wordt de toeristenbelasting in veel gemeenten aangegrepen om meer algemene middelen in kas te krijgen, terwijl de belastingen vooral bedoeld zouden zijn voor toeristische voorzieningen. Haerkens is bang dat Nederlandse toeristen nu eerder naar het buitenland op vakantie zullen gaan en dat ons land minder aantrekkelijk zal worden voor buitenlandse toeristen.

Momenteel zijn gemeenten nog vrij om de hoogte van de belasting zelf te bepalen, zonder dat er volgens Gastvrij Nederland altijd een herkenbare tegenprestatie is voor toeristen. Daarom roept het de gemeenten op om voortaan verantwoordelijk met de toeristenbelasting om te gaan. Geen grote stijging van het tarief meer, maar vooral ook een betere besteding. Daar zouden lokale ondernemers ook een zegje in moeten krijgen. Wanneer de oproep geen resultaat heeft hoopt men dat de overheid in zal grijpen om een plafond voor de toeristenbelasting aan te geven.



Geschreven door LastMinuteVakantie.com op 04-10-2011