De beste vakantie aanbieders vind u hier!

BeleefAfrika

Snel een aanbieder vinden

Acties van aanbieders

Last minute vakantie pakketreizen boeken met meer rechten

Consumenten die een last minute vakantie in de vorm van een pakketreis boeken en vroegboekers van dergelijke reizen krijgen in de toekomst meer rechten. De Europese Commisse heeft daartoe onlangs  een voorstel gedaan, waarbij ook consumenten die online hebben geboekt een beroep kunnen doen op de vernieuwde rechten.

In het voorstel worden de rechten voor consumenten verruimd, zoals de meer rechten om een reis te annuleren en het handhaven van strengere limieten op bijvoorbeeld toeslagen die in rekening worden gebracht. Ook zal er meer helderheid komen over de rol en aansprakelijkheid van andere bedrijven, zoals de luchtvaartmaatschappij en het autoverhuurbedrijf. Uit het voorstel van de Europese Commissie is verder op te maken dat er garanties zullen komen om toeristen terug naar huis te brengen indien er sprake is van een faillissement. Verder zal er ruimte worden gecreëerd voor het recht op compensatie als een vakantie niet aan de geschepte verwachtingen voldoet.

De huidige regels dateren nog uit de jaren negentig en in die periode boekten de consumenten hun reis vooral via reisbureaus vanuit een brochure. De regels van toen sluiten niet meer aan op het digitale tijdperk. In deze tijd boeken veel mensen hun reis en last minute vakanties online en is het lastiger om de regels daarop van toepassing te laten zijn.

Overigens krijgen reisbureaus ook meer vrijheid, want er geldt geen verplichting meer om brochures ook schriftelijk ter beschikking te stellen. Op jaarbasis kan dat de reissector een besparing opleveren van een bedrag van ongeveer 390 miljoen euro.

 Geschreven door LastMinuteVakantie.com op 10-07-2013